افزایش 4 برابری پایش های محیط زیستی – خبرگزاری اورزو | اخبار ایران و جهان

افزایش 4 برابری پایش های محیط زیستی - خبرگزاری اورزو | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرگزاری اورزو، ایرج حشمتی، در تشریح اقدامات معاونت محیط زیست انسانی سازمان با اشاره به اینکه اقدامات این معاونت به صورت مستقیم بر روی سلامت، بهداشت و استانداردهای زیست مردم کشور تاثیر دارد، بیان داشت: وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست به صورت عام و معاونت انسانی به صورت خاص این است که نظارت جدی بر رفتار دستگاه ها؛ ارگان ها و بنگاه های اقتصادی دولتی و غیردولتی که اقدامات و تصمیمات آنها می تواند در زندگی روزمره مردم مخاطره زیستی ایجاد کند، داشته باشد.

وی در تشریح عملکرد دفتر مدیریت پسماند سازمان به جایگاه قانونی این دفتر به عنوان ناظر بر حسن اجرای قانون مدیریت پسماند اشاره و تصریح کرد: از ابتدای دولت سیزدهم این دفتر با برگزاری 27 کارگروه ملی مدیریت پسماندها، با 176 مصوبه، 56 جلسه تخصصی ذیل کارگروه ملی و پیگیری پیشرفت مدیریت پسماند استان های شمالی و وظایف دستگاه ها در حوزه مدیریت پسماندها، از جمله پیشرفت ساماندهی جایگاه دفن سراوان و احداث کارخانه کمپوست رشت به میزان 60 % و حمایت از طرح شرکت دانش بنیان در حوزه مدیریت پسماند پلاستیک ها توانست گام بزرگی را در این زمینه بردارد.

حشمتی همچنین تدوین و تصویب آیین نامه های اجرایی، دستورالعمل ها و ضوابط در حوزه مدیریت پسماند را در طول سه سال گذشته بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: دستورالعمل تعیین حدود تبدیل و تشخیص پسماندهای ویژه و عادی به یکدیگر، ضوابط مدیریت اجرایی پسماندهای دریایی، آیین نامه اجرایی کاهش مصرف کیسه های پلاستیک در هیات دولت و آیین نامه اجرایی واردات، صادرات و ترانزیت (عبور) از اقدامات قابل توجه در این مدت بود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اتمام تدوین اصلاح ضوابط پسماندهای پزشکی ادامه داد: ضوابط پسماندهای پزشکی در مراحل نهایی تصویب قرار دارد و این امر کمک شایانی به رفع نقایص قانونی مدیریت پسماندها خواهد کرد.

وی تدوین گزارش ملی کنوانسیون بازل، تدوین برنامه ملی استکهلم و اخذ تسهیلات بلاعوض از محل دبیرخانه کنوانسیون میناماتا برای انجام برنامه جامع کاهش جیوه را از اقدامات مهم و اثرگذار این معاونت در حوزه کنوانسیون های بین المللی شیمیایی خواند.

روزانه 55 هزا تن پسماند عادی در کشور تولید می شود

حشمتی اذعان داشت: دفن معمولی این حجم از پسماندهای تولیدی موجب بروز سالانه حدود 87 هزار میلیارد ریال خسارت محیط زیستی ناشی از اشغال زمین برای دفن، آلودگی آب های زیرزمینی ناشی از نفوذ شیرابه، تولید گازهای گلخانه ای و عدم استفاده مجدد از منابع قابل بازیافت شده که این میزان به غیراز هزینه های درمان ناشی از بروز انواع بیماری ها در حوزه سلامت است.

وی گفت: در حال حاضر روزانه حدود 55 تا 57 هزار تن پسماند عادی در کشور تولید می شود که از این میزان بیش از 75 درصد دفن می شود.

حشمتی به اهم برنامه ها و تمهیدات و اولویت های مدیریت پسماند در سال 1403 اشاره کرد و یادآور شد: اقتصاد چرخشی مبتنی بر استفاده موثر از مواد اولیه حفظ اقتصاد در بلند مدت است و به عنوان ابزاری برای مدیریت پایدار منابع رو به کاهش شناخته می شود که در همین راستا به منظور حفظ محیط زیست و سلامت عمومی از آثار زیانبار پسماندها و مدیریت مسوولانه منابعی که پسماندها از آن تولید می شوند، دفتر مدیریت پسماند در برنامه هفتم توسعه با همکاری سایر دستگاه ها، با رویکرد اصلاح الگوی تولید و مصرف، کاهش حداکثری تولید پسماندها، تفکیک از مبدا و پیاده سازی نظام اقتصاد چرخشی در چرخه مدیریت پسماندها، برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماندها را تدوین خواهد کرد و دستگاه های ذی ربط مکلفند در طول سالهای اجرای برنامه به گونه ای عمل نمایند که برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماندها در کلان شهرها و شهرهای استان های شمالی به صورت کامل اجرایی گردد.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست هماهنگی با مراجع محترم قضایی به منظور شناسایی و برخورد قاطع قانونی با مستنکفین و ناقضین مقررات مدیریت پسماندها و آلوده کنندگان و عوامل مخرب منابع حیاتی و زیستی، پیگیری ایجاد سایت های جدید مدیریت پسماندها در استان ها و بازنگری ضوابط قبلی در صورت نیاز و پیگیری بازنگری قانون مدیریت پسماند از طریق مجلس شورای اسلامی در اولویت های سال 1403 معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست است.

شناسایی 2 برابری واحدهای آلاینده

حشمتی در تشریح اقدامات دفتر فراگیر پایش اذعان داشت: افزایش حدود 4 برابری تعداد پایش های زیست محیطی نسبت به حداکثر پایش ها در دولت قبل و درحدود بیش از 52000 پایش در طی یکسال می باشد.

وی گفت: همچنین شناسایی 2 برابری واحدهای آلاینده در راستای اجرای ماده 27 قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال 1402 نسبت به سنوات قبل نیز صورت گرفته است. همچنین پایش برخی از آلاینده های خاص من جمله فلزات سنگین در خروجی دودکش واحدها و پایش سوخت یورو 5 از منظر زیست محیطی برای نخستین بار در کشور انجام شده است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: اجرای مصوبات سفر ریاست محترم جمهوری مطابق برنامه در راستای توسعه و تکمیل شبکه پایش کشور با اولویت پایش کیفی هوای محیط از دیگر اقدامات صورت گرفته است. و در حال حاضر تعداد 180 ایستگاه پایش کیفی هوا در سطح کشور تجهیز شده اند که استفاده از تجهیزات ساخت داخل و دانش بنیان نیز در دستور کار قرار گرفته است.

حشمتی برنامه ریزی جهت استفاده از تصاویر ماهواره ای در پایش و ارتقا کمی و کیفی پایش بر خط منابع نشر و منابع زیستی را از دیگر عملکردهای قابل توجه می توان بر شمرد.

وی تصریح کرد: توسعه و تکمیل اطلاعات واحدهای تولیدی صنعتی معدنی خدماتی و زیربنایی در سامانه جامع محیط زیست به منظور رصد وضعیت آلایندگی آنها و دسترسی به هنگام جهت انجام اقدامات زیست محیطی نیز از دیگر دستاوردهای مجموعه پایش می باشد. همچنین تجمیع و تهیه گزارشات پایشی برای ذی نفعان من جمله اطلاعات پایشی مرتبط با جوانی جمعیت در راستای اجرای ماده 65 قانون جوانی جمعیت نیز توسط همکاران ستاد و ادارات کل انجام شده است.

وی تاکید کرد: در بخش نظارت بر عملکرد آزمایشگاه های معتمد نیز گواهینامه 175 آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت و پرونده 18 آزمایشگاه در سطح کشور جهت تخلفات اعلام شده از سوی ادارات کل در کمیته تخلفات این دفتر بررسی گردید.

ثبت بیش از 32 هزار اخطاریه برای واحدهای متخلف و آلاینده

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همچنین تعداد 32243 مورد اخطاریه ثبت شده به مراکز و 576 پرونده منجر به اقدامات قضایی شده است.

حشمتی گفت: جهت پایش منظم و منطقی مراکز توسط ادارات کل و آزمایشگاه های معتمد در سطح کشور از ابتدای سال 1402 برنامه ای تدوین و به ادارات کل استان ها ابلاغ گردید که شامل دو بخش پایش ادواری از مراکز و نظارت بر پایش خود اظهاری از طریق سامانه جامع محیط زیست است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص عملکرد دفتر ارزیابی زیست محیطی نیز افزود: در طول این مدت حدوداً 300 درخواست از سوی مالکان طرح ها و پروژه های عمرانی و توسعه ای ثبت شده است که مشمول انجام مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی (چه از منظر احداث و چه از منظر توسعه) بوده و گزارشات مذکور توسعه دفاتر تخصصی سازمان محیط زیست مورد بررسی قرار گرفته است.

حشمتی اذعان داشت: به همین منظور 300 جلسه فنی مشورتی معادل با 15000 نفر ساعت کار کارشناسی با حضور نمایندگان دفاتر تخصصی و مجری و مشاور طرح برگزار و کم و کیف پروژه مورد درخواست به بحث و تبادل نظر گذاشته شد و در نهایت بالغ بر 100 جلسه کمیته ارزیابی معادل تقریباً 4000 نفر ساعت جهت تعیین تکلیف پروژه های ارسالی برگزار گردید و نسبت به صدور یا عدم صدور مجوز برای طرح های واصله تصمیم گیری شده است.

وی افزود: 34315 مورد واحد صنعتی تولیدی خدماتی درخواست خود را برای استقرار ثبت نموده اند و تمامی درخواست ها به دقت بررسی شده و تنها برای 17551 مورد مجوز استقرار با ضوابط ابلاغی این سازمان صادر شده و همچنین 5094 مورد به دلیل مغایرت با ضوابط و ملاحظات زیست محیطی از جمله عدم رعایت فواصل از حساسیت های زیست محیطی و آلودگی های منتشره مورد مخالفت قرار گرفت.

حشمتی اضافه کرد: بر اساس شاخص ها و معیارهای تعیین شده و با اعلام فراخوان ثبت نام در سامانه جامع محیط زیست کشور تعداد 608 واحد صنعتی، معدنی و خدماتی در این مدت خود را در معرض آزمون قرار داده اند که با استفاده از روش های ارزیابی عملکرد الکترونیکی و مکانیزه در سطوح استانی و ملی نهایتاً 122 واحد با ارایه مستندات و رعایت الزامات زیست محیطی توانسته اند به عنوان صنعت، معدن و خدمات سبز انتخاب شوند.

تصویب آیین نامه اجرایی قانون حفاظت از خاک

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اقدامات و سیاستگذاری در حفاظت کیفی منابع آب و خاک کشور تاکید کرد: خوشبختانه با تلاش های انجام گرفته در سال 1402 آیین نامه اجرایی قانون حفاظت از خاک به تصویب رسید.

وی بیان کرد: تدوین و ابلاغ معیار مشمولیت واحدها در اجرای طرح پایش خود اظهاری برای بخش پساب، تدوین پارامترهای مشمولیت واحدها به تفکیک کد آیسیک در اجرای قانون حفاظت از خاک و آیین نامه جلوگیری از آلودگی آب و امضای سند دو جانبه ایران و ارمنستان در بیست و پنجمین نشست مشترک برای پایش و قطع رودخانه مرزی ارس تنها بخشی از اقدامات زیرساختی در حوزه حفاظت از منابع آب و خاک کشور بود.

حشمتی عنوان داشت: خوشبختانه با پیگیری های انجام یافته پیشنهاد ما در لایحه برنامه هفتم در خصوص استفاده از آب های نامتعارف و جایگزینی آن با آب شرب با رعایت حدود مجاز و استانداردهای سلامت و محیط زیست در صنعت، آبیاری فضای سبز قرار گرفت و این دستاورد مهمی برای ما بود.

وی اظهار کرد: در راستای نظارت بر اجرای برنامه احیای رودخانه های کشور با انجام پایش های فصلی، وضعیت کیفیت رودخانه های مهم کشور در 684 ایستگاه مربوط به 143 رودخانه تعیین و در سامانه جامع پایش محیط زیست سازمان بارگذاری می گردد.

وی به تشکیل کارگروه ملی اجرای سند 25 ایران و ارمنستان اشاره کرد و افزود: به دنبال تنظیم و امضای سند صورتجلسه بیست و پنجمین نشست مشترک دو کشور برای پایش و قطع آلودگی رودخانه ارس در آبان ماه 1402، کارگروه ملی اجرای سند 25 را با حضور نهادهای متولی قانونی موضوع تشکیل یافته و جلسات کارگروه مذکور جهت برنامه ریزی اقدامات و تعیین استراتژی های ادامه مسیر مذاکرات دوجانبه، به صورت مستمر در حال برگزاری است.

حشمتی به پایش 8698 واحد با خروجی فاضلاب اشاره و تاکید کرد: بر اساس پایش های صورت گرفته، واحدهای آلاینده شناسایی شده و در خصوص اقدامات قانونی انجام گرفته و اخطاریه به واحدهای آلاینده صادر شده، و واحدهای مستنکف به مراجع قضایی ارجاع داده شد که 521 مورد آن منجر به احداث تصفیه خانه، 781 مورد منجر به ارتقا تصفیه خانه و 626 مورد منجر به جمع آوری و پلمب واحد گردیده است.

اجرای شیوه نامه اجرایی مدیریت شرایط اضطرار در 21 استان کشور

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اقدامات این معاونت در زمینه مبارزه با پدیده گردو غبار تصریح کرد: از ابتدای تشکیل دولت مردمی و انقلابی و به دنبال ابلاغ آیین نامه جدید هماهنگی و پیشگیری مدیریت پدیده گردوغبار 90 هزار هکتار عملیات نهال کاری، بوته کاری، مراقبت و آبیاری سنواتی خصوصاً در استان خوزستان، دو میلیون هکتار حفاظت، قرق، احیا، مدیریت چرا و خرید حقوق عرفی به منظور حفظ پوشش گیاهی مناطق و مراتع مستعد و غبار خیز، 270 هزار مترمکعب لایروبی انهار و بهسازی مسیل ها به منظور تسهیل در ورود آب به تالاب های با منشا غبارخیزی خصوصاً در استان سیستان و بلوچستان ،20 هزار هکتار عملیات مدیریت روانابها همراه بذرکاری جهت توسعه پوشش با استفاده از روانابهای سطحی در مناطق و تعمیر و تامین تجهیزات ایستگاه های پایش گردوغبار به منظور سنجش میزان گردوغبار انجام گرفته است که این اقدامات در سال 1403 نیز ادامه داشته و انتظار می رود که با همکاری دستگاه های ذیربط و تزریق منابع مالی مورد نیاز به سرانجام مطلوب برسد.

وی تاکید کرد: برگزاری 20 جلسه ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار با اولویت پیگیری مناطق بحرانی از جمله سرخس، تالاب صالحیه، استان خوزستان و شهرستان خواف و …، تدوین شیوه نامه اجرایی مدیریت شرایط اضطرار وقوع پدیده گردوغبار و ابلاغ آن به استان ها و اجرایی شدن آن در بیش از 21 استان کشور و همچنین تدوین شیوه نامه ملاحظات زیست محیطی توسعه و بهره برداری از معادن از حیث تولید گردوغبار و ابلاغ آن به استان ها و اجرایی شدن آن در بیش از 12 استان کشور از جمله اقداماتی بوده که امید می رود با پیگیری مصوبات جلسات، گامی موثر در کاهش گردوغبار و آلام مردم مناطق بحرانی و جلوگیری از هرگونه تبعات اجتماعی و اقتصادی برداشته شود.

حشمتی با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست و دبیرخانه ستاد ملی تنها به انجام اقدامات داخلی بسنده نکرده است، افزود: موضوع گردوغبار تاثیرگذار بر کشور از طریق کشورهای همسایه با انجام دیپلماسی محیط زیست پیگیری شد که از جمله مهمترین آنها در دولت سیزدهم می توان به برگزاری اجلاس سران محیط زیست کشورهای همجوار و اسلامی با حضور 11 کشور و اتخاذ تصمیماتی در خصوص انجام اقدامات عملی در چارچوب برنامه های عمل، احداث کمربند سبز، تدوین همکاری های فرامرزی در قالب ایجاد کارگروه فنی و ایجاد صندوق منطقه ای برای حمایت مالی از پروژه های مشترک مقابله با گردوغبار، برگزاری اجلاس بین المللی مقابله با توفان های ماسه و گردوغبار در تاریخ 18 شهریور ماه 1402 و انجام نشست های دوجانبه با کشورهای مختلف، آغاز همکاری مشترک با دفتر برنامه توسعه ملل متحد در ایران (UNDP) جهت ایجاد صندوق مشترک منطقه ای مقابله با توفان های ماسه و گردوغبار در قالب طرح پیشگیری، مدیریت و سازگاری با پدیده گردوغبار درون و برون مرزی، آغاز اقدامات اجرایی مقابله با پدیده گردوغبار در تالاب صالحیه با همکاری معاونت دریایی سازمان متبوع در قالب طرح پیشگیری، مدیریت و سازگاری با پدیده گرد و غبار درون و برون مرزی با همکاری دفتر برنامه توسعه سازمان ملل متحد در ایران(UNDP) اشاره نمود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد اهم اقدامات مهم دولت سیزدهم در زمینه قانون هوای پاک و حوزه آلودگی هوا تصریح کرد: به منظور کنترل بوی آزار دهنده، برای اولین بار در کشور در دولت سیزدهم حدود مجاز بو تدوین و به تصویب دولت رسید- استاندارد ملی کاتا لیست خودروها تدوین و به تصویب رسید.

قرارگیری ردیف بودجه قانون هوای پاک برای اولین بار در قانون بودجه

وی افزود: اصلاح و ارتقا استاندارد آلایندگی انواع خودروهای تولید داخل و وارداتی انجام شد و قانون ساماندهی صنعت خودرو در دولت سیزدهم توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و آیین نامه مشترک اجرایی ماده 10 قانون ساماندهی خودرو و ماده 8 قانون هوای پاک در خصوص خودروهای فرسوده در دولت تهیه و به تصویب رسید که وفق آن علاوه بر خودروهای وارداتی، خودروهای تولیدی کشور مکلف به ارایه گواهی اسقاط شده اند.

حشمتی تاکید داشت: برای اولین بار در کشور، ردیف بودجه قانون هوای پاک در قانون بودجه 1402 و 1403 درج شد و همچنین برای اولین بار، ماده قانونی تدوین لایحه مدیریت تغییر اقلیم کشور در برنامه هفتم توسعه درج شد تا اقدامات و برنامه های کشور متناسب و سازگار با پیامدهای تغییر اقلیم شود که این موضوع یکی از مهمترین اقدامات دولت محسوب می شود.

وی گفت: تدوین و تصویب استاندارد ملی انواع سوخت تولیدی کشور با همکاری سازمان ملی استاندارد، برنامه ریزی جهت تهیه و ارایه برنامه عملیاتی قانون هوای پاک توسط وزارت خانه های نفت، نیرو، کشور و سازمان حفاظت محیط زیست که بخشی از عقب ماندگی تکالیف قانون هوای پاک طی آن انجام خواهد شد و تداوم آن باعث کاهش آلودگی هوای کلانشهرها خواهد شد، از جمله اقدامات این معاونت در حوزه هوا بوده است.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "افزایش 4 برابری پایش های محیط زیستی – خبرگزاری اورزو | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "افزایش 4 برابری پایش های محیط زیستی – خبرگزاری اورزو | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.